Blog archívum
RSS

Blog

8+1 tipp, hogyan védekezzünk a kánikula ellen a munkahelyen?

Kánikula a munkahelyen

Kánikula a munkahelyen - 8+1tipp, hogyan védekezzünk ellene?

A nyári kánikula nem csak a kültéren végzett munka esetén jelenthet veszélyt, bár fokozottabb figyelmet kíván. Ugyanakkor minden esetben a nyári nagy melegre való tekintettel a munkaadónak félóránként védőitalt kell biztosítania a kül- és beltéren dolgozóknak egyaránt, ezt a munkavédelmi rendelet egyértelműen meghatározza. A munkavállalók alkalmazkodó képessége eltérő lehet, ezt életkorunk és egyéb egyéni tényezők befolyásolják. Az éves baleseti statisztika szerint (a nagy hidegen kívül) meleg nyári hónapokban magasabb a balesetek száma. Ez származhat a szabadságolások miatti túlterheltségből vagy a kánikula okozta figyelemvesztéstől. 

 

A nap és a magas fokú hőkibocsátás  munkahelyi egészségre gyakorolt hatása fokozottan veszélyes szabadban végzett munka esetén. A napsütés túlsúlya bőrrák vagy más súlyos problémák kialakulásához vezethet - égés, szem- és bőrkárosodás, hőterhelés, ájulás...

 

 

Szerencsére mindez elkerülhető, ha kellő figyelmet fordítunk a megelőzésre

Itt van 8+1 tipp, hogy hogyan 

 1. Félóránként védőital
  Evidens lehet, hogy figyeljünk a folyadékpótlásra. A munkáltatónak félóránként vagy indokolt esetben sűrűbben 14-16°C-os ivóvizet vagy ásványvizet kell biztosítania. Ez nem csak kültéri munka esetén kötelező, ugyanis, ahol beltéri munka folyik és a hőmérséklet meghaladja a 24°C (K) EH értéket, ott is biztosítani kell ezeket a feltételeket. 
 2. Óránként 5-10 perces pihenőidő
  A nagy melegben a koncentrálóképességünk is tompulhat, ezért fontos, hogy minden órában ha csak pár percre is, de pihenni tudjunk. Átmozgassuk magunkat, vagy éppen le tudjunk ülni pár perc erejéig. A pihenőidő lehetőleg beltéri klimatizált helységben, vagy fedett, árnyékos, jól szellőző közegben ajánlott.
 3. Munkafolyamat ellenőrzése
  A veszélyes munkafolyamatok fokozott ellenőrzése elengedhetetlen kánikula esetén, hiszen ilyenkor a balesetek száma is magasabb. 
 4. Tűző napon történő munka átszervezése
  Amennyiben lehetséges a legveszélyesebb időszakban, tűző napon végzett munka helyének vagy idejének módosítása szükséges. Amennyiben ez adott esetben elkerülhetetlen a munkaadónak könnyű ruházatot, fejfedőt, napvédő krémet kell biztosítania. 
 5. Elsősegély nyújtás
  Ha mégis bekövetkezik a probléma - ájulás, baleset - szükség van szakszerű elsősegély ellátásra és feltételeinek biztosítására. Ennek elvégzésére érdemes kijelölni minden műszakban 1-2 felelőst vagy egy elsősegélynyújtó helységet kialakítani. 
 6. Műszaki berendezések felülvizsgálata
  Magas hőmérséklet esetén a műszaki eszközök, gépek ellenőrzése elengedhetetlen. Vannak olyan berendezések, amelyek normál hőmérsékleti körülmények között is felhevülhetnek, ezeknek ellenőrzésére fokozottan kell figyelni, hiszen balesetveszélyesek, sérülést, égést okozhatnak. 
 7. Tűzveszély elleni előkészület
  Hőségriadó esetén némi előkészületet igényel, hogy minden óvintézkedést megtegyünk. Emellett ajánlott a munkavállalók figyelmét felhívni.
 8. Rotáció
  Az egyéni leterheltséget lényegesen csökkenthetjük, ha a munkafolyamatot váltakozva végzik a dolgozók. Ebben az esetben több munkavállaló végzi ugyanazt a feladatot, azonban kisebb a hibázás veszélye.

       + ÖKÖLSZABÁLY
Fontos, hogy elkerüljük a túlzott légkondicionálást, és ökölszabály szerint 10°C hőmérsékletkülönbség lehet maximum a külső és belső légtér között. A nagy hőmérséklet különbség nagy mértékben igénybe veszi az emberi szervezetet, így erre is fokozott figyelmet kell szentelnünk. Amennyiben ezt nem vesszük figyelembe meghűlést, megfázást vagy akár ízületi megbetegedést is eredményezhetünk. 

 

Kedves Olvasó!

Reméljük segítettünk felkészülni a kánikulában végzett munka veszélyeinek elkerülésére. Ha teheted segítsd munkatársaidat is, és figyeljetek oda egymásra munka közben. 

 

Egészséges munkavégzést kívánunk! 

SZVG-Tools csapata

Miért használj munkavédelmi eszközöket?

Hajmeresztő megoldások..kik miatt kapnak szívrohamot az őrangyalok? 

 

Ha azt kérdezik Tőled, hogy "mi az a munkavdelem?" mit válaszolsz? Mennyire veszed komolyan? Egyáltalán fontosnak tartod? Ha "igen" a válaszod, olvasd végig ezt a cikket és nézzd meg milyen megoldásokkal állnak elő az emberek. Ha "nem" volt a válaszod, akkor azért maradj velünk, mert megdöbbentő dolgokat mutatunk Neked, ami után a következő lépésed, hogy szaladsz az első munkavédelmi üzetbe, hogy beszerezd a legjobb eszközöket. :) 

ui.: akinek nem inge ne vegye magára! 

 

Mi van a köztudatban? 

 

 

Számtalanszor beszélgetek a munkám miatt az ipar területén dolgozókkal, olyan munkavállalókkal ahol elengedhetetlen (lenne) a megfelelő munkavédelmi oktatás és az eszközhasználat megkövetelése. Amikor arról beszélgetünk, hogy mi a helyezt a munkavédelemmel sokszor azt hallom, hogy "ja az a hosszú oktatás, amit végig kellett ülni" vagy "ja persze aláírtam, hogy megtartották".

 

Ahhoz, hogy hatékonyan dolgozzanak alkalmazottjaink jó környezetet kell biztosítanunk számukra. Ez nem merül ki a jó légkör, és a segítőkész vezetőség képében. Biztonságos környezetet kell teremteni a munkahelyen, hiszen nem várható el senkitől sem, hogy folyamatos veszélyekkel övezett munkahelyen végezze a munkáját. A munkavédelem lényege alapvetően, hogy olyan környezetet biztosítson a munkát végzők számára, amely biztonságos és veszélyektől mentes. Ezt szabályokkal, törvényekkel, számtalan procedúrával és munkavédelmi eszközök megfelelő használatával éri el. 

 

Munkavállalói és munkáltatói oldalról is fontos szempont a munkahely ergonómiai kialakítása, a zaj minimálisra csökkentése, a megfelelő mennyiségű pihenők és szünetek kiadása komoly fizikai munka esetén. Emellett az orvosi ellátás is elengedhetetlen azok számára, akik munkavégzés közben bizonyos testrészeiket lényegesen megterhelnek. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a mi szakterületünkön mik az előírások és hogyan tartjuk/tartatjuk be azokat. 

 

A munkáltatónak tisztában kell lennie azzal, hogy milyen kötelezettségei vannak, ha munkavállalót alkalmaz és a munkavállalónak is vannak a munkavégzéssel kapcsolatban kötelezettségei. Nem árt, ha ezekkel tisztában vagyunk. 

 

Milyen egyedi megoldások születnek, ha nincs kontroll? 

 

A kiemelkedő teljesítményeket a magasban végzett munkát végzők produkálják. Megfelelő méretű létra vagy zuhanásvédelmi eszköz (heveder, biztonsági kötél) használata nélkül oldanak meg problémákat. A nagy nevetések mellett gondoljunk arra is, hogy mindig törekedjünk a balesetek elkerülésére. Igaz ez számos más területre is, mint például építőipar. A következő képsorok a nyugalmi állapotot megzavaróak lehetnek, de ilyen egyedi megldásokat szül a józan ész elvesztése. 

 

Van, hogy átszereled magad a másvilágra...

 

Neked is megvan a strandpapucsos targoncás? Na ez már egy fokkal kreatívabb, de van ennél jobb megoldás! 

Itt találod munkavédelmi lábbeli kínálatunkat, szandál, cipő, bakancs, klumpa

 

 

Van, amire már nincsenek szavak...

 

Munkaruha

A munkaruha megválasztása se legyen utolsó szempont! Csúnya következménye lehet egy rosszul megválasztott, lógó ruházatnak. 

Tekintsd meg munkaruha kínálatunkat

 

fejvédelem

Egyedi fej és látásvédelmi megoládások tárházát mutatják be egyes üzemek dolgozói.

Válaszd ki a megfelelő eszközt és használd annak megfelelően, erre kínálunk védősisakokat, és a szem illetve, arc védelmét megóvó eszközöket, védőszemüveget és pajzsokat

 

Most nyugodj meg egy perce, bizonyára felráztak az előző képsorok. Számos elképesztő példát szemléltethetnénk még, további képekért látogass el Facebook oldalunkra. Segítsd a munkánkat és hívd fel a fiyelmet a balesetmentes munkavégzésre, hiszen már tudod, hogy a hülyeség ellen is van védőfelszerelés! :) 

 

Balesetmentes munkavégzést kívánunk!

SZVG-Tools csapata

Miért kiváló az új generációs Raven XT termékcsalád?

Miért válaszd az új generációs RavenXT termékcsaládot?

A Raven termékcsalád korai verziója a munkavédelmi lábbelik tekintetében nagyon jó ár-érték arányt képviselt. Dizájnban a kék-fekete szín dominált a korábbi termékek esetén is. A gyártó meghagyta ezeket a stílusjegyeket és egy felújított verziót dobott a piacra. 

Miért volt erre szükség? 

Nem...nem volt gond a korábbi szériával. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire finom a nagyi vasárnapi ebédje. Vajon mitől olyan jó? A titkos hozzávalótól? A szeretetétől? Lehet.., de sokkal valószínűbb az, hogy a sok évnyi munka, kísérletezés és tapasztalat tette őt  mesterré. Valahogy így kell ezt elképzelni a Raven XT esetén is. Volt egy jó koncepció, egy jól bevált és kedvelt termék, és arra gondoltak hogyan lehetne ez még ennél is jobb?!  

Mi változott? 

Először is vegyük számba, hogy mit várunk el egy lábbelitől, amit minden munkanapon hordunk. Fontos a kényelem, hiszen napi 8 vagy több órát "tartjuk" benne lábainkat. Éppen ezért szükség van a komfortra. Ezen hogyan tudtak javítani? A lábbeli egész talpszerkezete újra lett gondolva. 

 • Kétrétegű poliuretán (PU/PU) talp
  amely nagy kopásállóságú és extra könnyű
 • Energialnyelő sarok
  amely jelentősen megnöveli a viselési kényelmet
 • SRC talp
  amely megfelel a legmagasabb csúszásgátló követelményeknek

A lábbelik acélbetétesek, de súlyuk miatt könnyen összetéveszthetőek a kompozit (fémmentes) lábbelikkel. Ez is könnyíti a viselését.

Mi van még?

 • több soros varrás, amely a tartósságért felel
 • megerősített és felhúzott cipőorrvédő, amely az élettartamot növeli
 • fényvisszavető szegély, amely a láthatóságot fokozza

Mit jelent az XT?

XT, egyenlő extrém komfort. Így nem kell többé a lábfájástól tartanod. Ugye milyen elegáns? Ha Te is tapostad már a korábbi szériát, akkor azért, ha nem akkor azért nézd meg magadnak. A termékeket itt találod. Ha kérdésed merülne fel, megválaszoljuk. Kényelmes viselet, miközben védelmi képességei biztonságot nyújtanak a lábnak. 


Gyártó: CERVA