Blog archívum

8+1 tipp, hogyan védekezzünk a kánikula ellen a munkahelyen?

Kánikula a munkahelyen

Kánikula a munkahelyen - 8+1tipp, hogyan védekezzünk ellene?

A nyári kánikula nem csak a kültéren végzett munka esetén jelenthet veszélyt, bár fokozottabb figyelmet kíván. Ugyanakkor minden esetben a nyári nagy melegre való tekintettel a munkaadónak félóránként védőitalt kell biztosítania a kül- és beltéren dolgozóknak egyaránt, ezt a munkavédelmi rendelet egyértelműen meghatározza. A munkavállalók alkalmazkodó képessége eltérő lehet, ezt életkorunk és egyéb egyéni tényezők befolyásolják. Az éves baleseti statisztika szerint (a nagy hidegen kívül) meleg nyári hónapokban magasabb a balesetek száma. Ez származhat a szabadságolások miatti túlterheltségből vagy a kánikula okozta figyelemvesztéstől. 

 

A nap és a magas fokú hőkibocsátás  munkahelyi egészségre gyakorolt hatása fokozottan veszélyes szabadban végzett munka esetén. A napsütés túlsúlya bőrrák vagy más súlyos problémák kialakulásához vezethet - égés, szem- és bőrkárosodás, hőterhelés, ájulás...

 

 

Szerencsére mindez elkerülhető, ha kellő figyelmet fordítunk a megelőzésre

Itt van 8+1 tipp, hogy hogyan 

 1. Félóránként védőital
  Evidens lehet, hogy figyeljünk a folyadékpótlásra. A munkáltatónak félóránként vagy indokolt esetben sűrűbben 14-16°C-os ivóvizet vagy ásványvizet kell biztosítania. Ez nem csak kültéri munka esetén kötelező, ugyanis, ahol beltéri munka folyik és a hőmérséklet meghaladja a 24°C (K) EH értéket, ott is biztosítani kell ezeket a feltételeket. 
 2. Óránként 5-10 perces pihenőidő
  A nagy melegben a koncentrálóképességünk is tompulhat, ezért fontos, hogy minden órában ha csak pár percre is, de pihenni tudjunk. Átmozgassuk magunkat, vagy éppen le tudjunk ülni pár perc erejéig. A pihenőidő lehetőleg beltéri klimatizált helységben, vagy fedett, árnyékos, jól szellőző közegben ajánlott.
 3. Munkafolyamat ellenőrzése
  A veszélyes munkafolyamatok fokozott ellenőrzése elengedhetetlen kánikula esetén, hiszen ilyenkor a balesetek száma is magasabb. 
 4. Tűző napon történő munka átszervezése
  Amennyiben lehetséges a legveszélyesebb időszakban, tűző napon végzett munka helyének vagy idejének módosítása szükséges. Amennyiben ez adott esetben elkerülhetetlen a munkaadónak könnyű ruházatot, fejfedőt, napvédő krémet kell biztosítania. 
 5. Elsősegély nyújtás
  Ha mégis bekövetkezik a probléma - ájulás, baleset - szükség van szakszerű elsősegély ellátásra és feltételeinek biztosítására. Ennek elvégzésére érdemes kijelölni minden műszakban 1-2 felelőst vagy egy elsősegélynyújtó helységet kialakítani. 
 6. Műszaki berendezések felülvizsgálata
  Magas hőmérséklet esetén a műszaki eszközök, gépek ellenőrzése elengedhetetlen. Vannak olyan berendezések, amelyek normál hőmérsékleti körülmények között is felhevülhetnek, ezeknek ellenőrzésére fokozottan kell figyelni, hiszen balesetveszélyesek, sérülést, égést okozhatnak. 
 7. Tűzveszély elleni előkészület
  Hőségriadó esetén némi előkészületet igényel, hogy minden óvintézkedést megtegyünk. Emellett ajánlott a munkavállalók figyelmét felhívni.
 8. Rotáció
  Az egyéni leterheltséget lényegesen csökkenthetjük, ha a munkafolyamatot váltakozva végzik a dolgozók. Ebben az esetben több munkavállaló végzi ugyanazt a feladatot, azonban kisebb a hibázás veszélye.

       + ÖKÖLSZABÁLY
Fontos, hogy elkerüljük a túlzott légkondicionálást, és ökölszabály szerint 10°C hőmérsékletkülönbség lehet maximum a külső és belső légtér között. A nagy hőmérséklet különbség nagy mértékben igénybe veszi az emberi szervezetet, így erre is fokozott figyelmet kell szentelnünk. Amennyiben ezt nem vesszük figyelembe meghűlést, megfázást vagy akár ízületi megbetegedést is eredményezhetünk. 

 

Kedves Olvasó!

Reméljük segítettünk felkészülni a kánikulában végzett munka veszélyeinek elkerülésére. Ha teheted segítsd munkatársaidat is, és figyeljetek oda egymásra munka közben. 

 

Egészséges munkavégzést kívánunk! 

SZVG-Tools csapata

Írja meg véleményét